Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

10 + 1 λόγοι να πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο και άλλοι 7 για να μην το κάνετε!

Άραγε θα σας πείσουμε ή θα μας πείσετε;
Ίσως το πιο απλό, πρακτικό και βολικό μέσο μετακίνησης για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για άλλους είναι αργό, επικίνδυνο, βρόμικο και... φτηνό. Ας ακούσουμε και τις δύο πλευρές.


1. Είναι εξαιρετικά πιο οικονομικό από το αυτοκίνητο.
Με το κόστος της βενζίνης ν’ ανεβαίνει κάθε... εβδομάδα, ένα μέσο αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 70 ευρώ για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του και περίπου 20 με 25 διαδρομές από το σπίτι στη δουλειά για να αδειάσει... Δηλαδή αν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο μόνο για τη δουλειά και η δουλειά σας είναι περίπου 6 χιλιόμετρα από το σπίτι – απόσταση που μπορείτε να διανύσετε με το ποδήλατο σε μισή ώρα – θέλετε περίπου 70 ευρώ βενζίνη το μήνα δηλαδή πάνω από 800 τον χρόνο για μετακίνηση. Αν τώρα θέλετε και πάρκινγκ... άστα να πάνε!

2. Κάνετε δωρεάν γυμναστική.
Αντί να χάνετε άλλες δύο ώρες την ημέρα περίπου (μαζί με τις μεταφορές) για το γυμναστήριο ή το στίβο, το πήγαινε έλα μόνο στη δουλειά μπορεί να είναι 10 με 14 χιλιόμετρα την ημέρα. Δηλαδή τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Αν ποδηλατείτε μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα για 9 μήνες το χρόνο που έχει εξαιρετικό καιρό είναι περίπου 1300 χιλιόμετρα το χρόνο – σχεδόν 80.000 θερμίδες!

3. Λέτε αντίο στην κίνηση.
Η ψυχική μας υγεία ειναι σημαντική και δεν υπάρχει τίποτα που να την καταστρέφει περισσότερο από το να περνάμε ώρες «σταματημένοι» μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Μεγάλος ο εκνευρισμός και η διάθεσή μας χαλά πριν ακόμη ξεκινήσει.

4. Θα συνεισφέρατε στο να γίνουν οι δρόμοι πιο ασφαλείς.
Στην Ελλάδα έχουμε μάθει πάντα να φταίει κάποιος άλλος... Δε μας κάνουν ποδηλατόδρομους, δεν προσέχουν τα όρια, δεν γράφουν αυτούς που παρκάρουν παράνομα... λες και δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι που κάνουμε τα παραπάνω. Δείξτε λοιπόν έμπρακτα τη διάθεσή σας για αλλαγή με το να κάνετε αυτό που θα θέλατε ιδανικά να κάνουν όλοι: αλλάξτε την καθημερινότητά σας και δημιουργήστε ένα πιο ασφαλές, ήσυχο, καθαρό περιβάλλον για όλους. Στο κάτω κάτω, αφήστε τους άλλους να είναι το πρόβλημα. Εσείς γίνετε η λύση.

5. Είναι καλύτερο για την υγεία.
Και τώρα δεν αναφερόμαστε μόνο στην άσκηση αλλά και στο ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχετε στατιστικά αποδεδειγμένα περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποιον από τους υιούς που κυκλοφορούν το χειμώνα. Ενώ στο ποδήλατο, το καθαρό αεράκι σας φυσά το πρόσωπο και η άσκηση που κάνετε καθημερινά τονώνει ταυτόχρονα το ανοσιοποιητικό.

6. Στο αυτοκίνητο ο αέρας είναι πιο μολυσμένος.
Με δεδομένο πως το καυσαέριο είναι έτσι κι αλλιώς καταστροφικό για όλους, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως ο αέρας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων κάθε άλλο παρά αβλαβής είναι. Στο εσωτερικό των αυτοκινήτων βρίσκεστε επικίνδυνα κοντά στις εξατμίσεις των μπροστινών και αναπνέετε δια μέσου του συστήματος εξαερισμού όλους τους ρύπους. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα λεωφορεία επειδή βρίσκεται κάποιος πιο ψηλά. Το ίδιο ισχύει και για τον ποδηλάτη που βρίσκεται σημαντικά ψηλότερα.

7. Ξεχνάτε για πάντα τον εφιάλτη του πάρκινγκ.
Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει το «γύρω γύρω όλοι» μέχρι να βρούμε θέση πάρκινγκ. Κι όταν τη βρούμε ανησυχούμε για το ποιός θα περάσει να μας γρατζουνίσει, αν θα στρίψει κάποιος γρήγορα στη στροφή και θα καταλήξει επάνω μας ή για το μεγάλο πεύκο ακριβώς από πάνω που αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής κουτσουλιάς! Ξεχάστε όλα τα παραπάνω και απολαύστε τη χαρά του να μην ψάχνεις πάρκινγκ. Τώρα, αν έχετε κάπου να αφήσετε με ασφάλεια το ποδήλατό σας, εντάξει. Αν δεν έχετε, σκεφτείτε σοβαρά τη λύση του διπλωτού. Θα σας... λύσει τα χέρια.

8. Χαμογελάστε.
Είναι ωραίο να ξεκινάς τη μέρα με χαμόγελο και το ποδήλατο αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο να το κάνεις.

9. Αποτελείτε παράδειγμα για τους νεότερους.
Το να λέμε πως θέλουμε βιώσιμες πόλεις και δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, δε θα βοηθήσει. Σκεφτείτε την εικόνα που θα δίνετε σε όλα εκείνα τα νέα παιδιά που – όπως κάναμε κι εμείς στην ηλικία τους – ονειρεύονται πότε θα ενηλικιωθούν για να πάρουν αυτοκίνητο, ώστε να αποκτήσουν αυτονομία στη μετακίνηση. Εσείς θα είστε το παράδειγμα πως μπορούν να είναι αυτόνομοι και χωρίς αυτοκίνητο.

10. Γιατί όχι;
Βρείτε μας έναν ουσιαστικό λόγο να μην το κάνετε – εάν φυσικά η απόσταση είναι έως 6 περίπου χιλιόμετρα και δεν ζείτε στην κορυφή κάποιου... λόφου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απλώς γίνεται και μάλιστα εύκολα και διασκεδαστικά, όποιο κι αν είναι το “dress code” της εργασίας σας. Αν τώρα πρέπει να πηγαίνετε κάθε μέρα με... φράκο ή 12ποντα, εντάξει. Πάρτε τη Rolls με τον οδηγό.

11. Κάνετε κάτι για τον εαυτό σας κυρίως και μετά για τους υπόλοιπους.
Ο καθένας από τους παραπάνω λόγους και όλοι μαζί, αφορούν πρωτίστως εσάς. Το τι σας διευκολύνει πρακτικά και οικονομικά. Και, το πιο σημαντικό, αυτό που διευκολύνει εσάς δεν κάνει κακό στους άλλους... Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος;


Ο Αντίλογος:
  
Υπάρχουν και μερικά στάνταρ επιχειρήματα που θα ακούσετε και όλα έχουν απάντηση, αν θέλει να την δώσει κάποιος:

1. Δεν έχω ποδήλατο.
Πάρε – είναι σχετικά φτηνό και σίγουρο θα κάνεις απόσβεση σε μερικούς μήνες. Και μετά την αγορά, αντίθετα με τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές, δεν πρόκειται να ξοδέψεις άλλα χρήματα.

2. Μένω μακριά από τη δουλειά μου.
Το είπαμε ήδη. Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 6 περίπου χιλιόμετρα και δεν είστε εξοικειωμένοι με το ποδήλατο, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε άλλο μέσο ή να το συνδυάσετε με μέσα μεταφοράς όπως το μετρό ή το τρένο.

3. Θέλω να φοράω ό,τι μου αρέσει.
Με δεδομένο το 2 και το ότι δε σας «κυνηγάει» κανείς, μπορείτε πρακτικά να φοράτε ό,τι θέλετε. Αν τώρα έξω έχει 30 βαθμούς ή κάνει καταιγίδα, προτιμήστε κάτι άλλο.

4. Δεν είμαι σε καλή φυσική κατάσταση.
Αν δεν μπορείς να κάνεις 6 χιλιόμετρα ποδήλατο, αργά, τότε καλύτερα να... αρχίσεις να κάνεις! Επιβάλλεται!

5. Δεν έχω πού να το παρκάρω. Θα μου το κλέψουν.
Το ποδήλατο δεν μπορείτε να το αφήνετε 8 ώρες μόνο του κάτω, θα το χάσετε πιθανότατα. Αν δεν υπάρχει χώρος που φυλάσσεται με κάποιον τρόπο στην εργασία σας, επιλέξτε ένα διπλωτό και ανεβάστε το στο γραφείο.

6. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι.
Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες ναι. Επιλέξτε εναλλακτικές διαδρομές. Υπάρχουν.
Αν τώρα φοβάστε πολύ, τότε καλύτερα πρώτα να εξοικειωθείτε κάνοντας μικρές αποστάσεις στη γειτονιά σας, για λίγα χιλιόμετρα, προτού βγείτε για «δουλειά».

7. Δε θέλω βρε αδερφέ...

Μην το κάνεις λοιπόν! Δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν ποδήλατο, να τρώνε σούσι και να τους αρέσει ο Κιάμος ή ο Μπραμς. Αν δε σου πάει, μην το κάνεις. Δεν είσαι ούτε χειρότερος αλλά ούτε και καλύτερος από εκείνον που το επιλέγει. Απλώς – αν δεν έχεις επιχειρήματα για το αντίθετο – προστάτευε λίγο εκείνον που το επιλέγει γιατί, πρακτικά, καλό σ’ εσένα κάνει καθώς δε σου τρώει μια θέση πάρκινγκ, δε μολύνει το περιβάλλον, δεν είναι μπροστά σου στο φανάρι κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου