Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα κλειδώσετε σωστά το ποδήλατό σας για να μην κάνει...φτερά

Οι κλοπές ποδηλάτων είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι πάρα πολλές κλοπές θα είχαν αποφευχθεί αν τα ποδήλατα ήταν καλύτερα κλειδωμένα. Ένα ποδήλατο δεμένο με ένα απλό συρματόσχοινο, που κόβεται εύκολα, είναι…βούτυρο στο ψωμί του κλέφτη.


Το blog του Μάνου Χαραλαμπάκη στα νέα «Ορθοπεταλιές» θα σας παρουσιάσουν χρηστικές συμβουλές για την αγορά της κατάλληλης κλειδαριάς αλλά και για τον σωστό τρόπο κλειδώματος του ποδηλάτου με τη βοήθεια του Τάκη Τσονόπουλου, ιδιοκτήτη των καταστημάτων Podilato.

Δύο τρία βασικά πράγματα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι μετακινούνται με ποδήλατο: Κλειδαριά που να μην παραβιάζεται δεν υπάρχει. Τα «πάντα ανοίγονται» λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, προσθέτουν ότι υπάρχουν κλειδαριές που μπορεί να δυσκολέψουν περισσότερο, να καθυστερήσουν και τελικά να αποτρέψουν έναν επίδοξο κλέφτη. Ένας γενικός κανόνας που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να αγοράσουν μία κλειδαριά είναι πως όσο ανεβαίνει το επίπεδο ασφάλειάς της τόσο ανεβαίνει το βάρος και η τιμή της.
Ακόμη, ανεξαρτήτως του ποδηλάτου που έχει κανείς - φτηνό ή ακριβό - μία καλή κλειδαριά είναι επένδυση. Θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει και στο μέλλον σε ένα καινούριο ποδήλατο που θα αγοράσει.

Ποια είναι η κλειδαριά που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (κατά σειρά* από την κλειδαριά που προσφέρει το μικρότερο επίπεδο ασφάλειας σ’ αυτήν που προσφέρει το μεγαλύτερο)

Κλειδαριά συρματόσχοινο
Η νούμερο ένα συμβουλή που δίνει στους πολίτες ο Τάκης Τσονόπουλος είναι να αποφύγουν την αγορά μίας κλειδαριάς συρματόσχοινο. Είναι πολύ λεπτή και είναι η κλειδαριά που δεν θα δυσκολέψει καθόλου τους κλέφτες ποδηλάτων.
«Ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει. Κι αυτό διότι κόβεται πάρα πολύ εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο με ένα ψαλίδι για συρματόσχοινο. Γι’ αυτό συνήθως λέω στους πελάτες: «Είναι προτιμότερο να νιώθεις ανασφαλής, να μην έχεις καθόλου κλειδαριά και να προσέχεις το ποδήλατο σου, παρά να έχεις μία τέτοια κλειδαριά και να νομίζεις ότι το ποδήλατό σου είναι ασφαλές. Ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι…».
Η εμπειρία αλλά και κάποια πρόχειρα στατιστικά που προκύπτουν μέσα από το φόρουμ στο site http://www.podilates.gr/ δείχνουν ότι πολλοί έπεσαν θύματα κλοπής διότι είχαν κλειδώσει τα ποδήλατά τους με ένα απλό συρματόσχοινο. Επειδή μάλιστα αποτελεί φτηνή λύση κλειδώματος δυστυχώς αρκετοί εξακολουθούν να την επιλέγουν. Κοιτάξτε γύρω. Αξίζει όμως;

Κλειδαριά αλυσίδα
Το μεγάλο μήκος της προσφέρει τη δυνατότητα να κλειδώσουμε το ποδήλατο τυλίγοντάς τη γύρω από ένα χοντρό δέντρο ή κολώνα.
Η γκάμα αυτών των κλειδαριών περιλαμβάνει και αλυσίδες με υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
1ο μειονέκτημα: Όπως λέει ο κ.Τσονόπουλος και η αλυσίδα είναι στην κατηγορία των κλειδαριών που κόβονται εύκολα.
2ο μειονέκτημα: Είναι πολύ βαριές και συνεπώς άβολες στις μετακινήσεις με το ποδήλατο.

Κλειδαριά πέταλο
Θεωρείται ως μία από τις λύσεις που προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια. Κι αυτό διότι σε σύγκριση με το συρματόσχοινο και την αλυσίδα θέλει περισσότερο χρόνο για να παραβιαστεί.
1ο μειονέκτημα: Συνήθως δεν προσφέρει πολύ χώρο για να δέσεις το ποδήλατο σε ένα σταθερό σημείο με μεγάλη διάμετρο, όπως ένα χοντρό δέντρο.
2ο μειονέκτημα: Δεν το κουβαλάς εύκολα λόγω του βάρους του.

Κλειδαριά αναδιπλούμενη (σπαστή) από ατσάλι



Είναι από ατσάλι. Πρόκειται για την “bordo” από την εταιρεία Abus. Οι κατασκευαστές της αναφέρουν ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας. Την ίδια άποψη διατυπώνει ο κ.Τσονόπουλος. «Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση». Είναι αναδιπλούμενη (θυμίζει τα παλιά ξύλινα μέτρα) πράγμα που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία όταν θέλει κανείς να κλειδώσει το ποδήλατο σε ένα δέντρο ή σε άλλα ογκώδη, σταθερά αντικείμενα. Επίσης μεταφέρεται εύκολα.

Για έξτρα προστασία

Μπορεί κανείς – αν βέβαια αντέχει να κουβαλάει πολλές κλειδαριές – να συνδυάσει περισσότερους τύπους κλειδαριών. Αν μάλιστα θέλει να ασφαλίσει τις ρόδες και τη σέλα κυκλοφορεί στην αγορά μία καλή αλλά όχι τόσο οικονομική πατέντα. Με αυτήν ο ενδιαφερόμενος αντικαθιστά τα quick release στη σέλα και τις ρόδες με ένα ειδικό σετ quick release (από την εταιρεία Ζefal το anti theft system) και κλειδώνει το ποδήλατο σε οριζόντια θέση. Το αντικλεπτικό σετ ανοίγει μόνο αν γυρίσει κάποιος το ποδήλατο ανάποδα ή σε κατακόρυφη θέση.

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη στο κλείδωμα
Το λάθος που γίνεται συχνότερα, αναφέρει ο κ.Τσονόπουλος, είναι να κλειδώσουμε το ποδήλατο μόνο από τη ρόδα. «Τότε, ο κλέφτης θα βγάλει τη ρόδα και εύκολα θα πάρει το ποδήλατο…». Γενικά δηλαδή δεν δένουμε την κλειδαριά από τα αποσπώμενα μέρη του ποδηλάτου (ρόδες, σχάρα κλπ).


Το σωστό κλείδωμα - Πώς τοποθετούμε την κλειδαριά
Περνάμε την κλειδαριά από τα σταθερά σημεία του ποδηλάτου (από τα λεγόμενα δύο τρίγωνα του ποδηλάτου)  και όχι απ’ αυτά που βγαίνουν όπως οι ρόδες. Έπειτα τη δένουμε σε ένα σταθερό σημείο στο μέρος όπου έχουμε σταθμεύσει, όπως κάγκελα, κολώνα.


Αν ένα ποδήλατο είναι καλό και έχει ακριβές ρόδες. Καλό είναι να περάσουμε την κλειδαριά και από τη ρόδα και από το τρίγωνο του ποδηλάτου.

Το κείμενο αναλυτικά από το blog Ορθοπεταλιές εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου