Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Mυστικά για ασφαλείς αστικές μετακινήσεις

Ο 12λογος του ανθρώπου που μετακινείται με το ποδήλατό του, θα σας ξεμπλέξει από τις κακοτοπιές και θα σας φτάσει σώους στον προορισμό σας.Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι μετακινούμαστε καθημερινά με ένα ποδήλατο συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με εμάς αυξάνεται και η ευθύνη που έχουμε απέναντι στα υπόλοιπα οχήματα αλλά και στις επόμενες γενιές αστικών αναβατών. Τα παρακάτω αφορούν πρωτίστως την ασφάλειά μας και κατά δεύτερον είναι το παράδειγμα σε όσους τώρα ξεκινούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους στην πόλη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι επειδή είναι πιο εύκολο με ένα ποδήλατο να πηγαίνεις ανάποδα στο μονόδρομο ή στο πεζοδρόμιο αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάνουμε. Αν θέλουμε να μας σέβονται στο δρόμο πρέπει πρώτα να σεβαστούμε κι εμείς τους άλλους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πανελλαδική κίνηση για το ποδήλατο στην πόλη και συχνά βγαίνουμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε περισσότερο χώρο στο δρόμο. Για να έχουν και βάση αυτά που ζητάμε πρέπει πρώτα να είμαστε «σωστοί».
Mην περνάς ποτέ με κόκκινο Όσο απλό και αν ακούγεται βλέπω συνέχεια ποδηλάτες να περνούν τα φανάρια με κόκκινο. Όπως και να το δεις αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο! Επίσης, ο αναβάτης δίνει άσχημη εντύπωση στους γύρω του καθώς δείχνει ότι αψηφά τους κινδύνους της αστικής μετακίνησης και σπιλώνει την εικόνα όλων των αστικών αναβατών.
Mην τρέχεις υπερβολικάH μετακίνηση με το ποδήλατο επιτρέπει πολύ μεγάλες ταχύτητες μετακίνησης στους δρόμους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα το σωστό. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η ταχύτητα πρέπει να μετριαστεί σημαντικά, όπως διαβάσεις πεζών, διασταυρώσεις κτλ.
Mην παραβιάζεις τις προτεραιότητες
Πολλές  φορές οι ποδηλάτες παραπονούνται ότι οι οδηγοί δεν τους βλέπουν. Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι ίδιοι οι ποδηλάτες συμπεριφέρονται στο δρόμο σαν να είναι αόρατοι! Οι προτεραιότητες στο δρόμο ισχύουν κανονικά είτε οδηγείς αυτοκίνητο είτε ποδήλατο. Τα σήματα της τροχαίας ισχύουν με το ποδήλατο όπως και με το αυτοκίνητο. Το STOP δεν πρέπει να παραβιάζεται ποτέ.
Mην αλλάζεις πορεία απότομαTο συχνότερο αίτιο ατυχημάτων με ποδήλατο είναι η απότομη αλλαγή πορείας με το ποδήλατο. Ποδηλάτες που αλλάζουν την πορεία τους ξαφνικά, ακόμα και αν προειδοποιούν τους άλλους οδηγούς μπορεί να βρεθούν προ άσχημων εκπλήξεων. Πολλές φορές οι οδηγοί δεν μπορούν να προβλέψουν τον τρόπο που θα κινηθεί ένα ποδήλατο. Καλό είναι να μην κάνουμε τη ζωή τους και τη ζωή μας πιο εύκολη.
Πάρτε καθρέφτησπάνια βλέπω αναβάτες να έχουν καθρέφτη στο ποδήλατο ή στο κράνος τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο καθρέφτης είναι ένα υπερβολικό αξεσουάρ για το ποδήλατο. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ο καθρέφτης είναι πολύ χρήσιμος για τη μετακίνηση στην πόλη που οι κίνδυνοι είναι ολόγυρά σου.
Φροντίζετε να έχετε φώτα στο ποδήλατο (και να δουλεύουν!)
Μετά τη δύση του ηλίου, ακόμα και αν ο αναβάτης κρίνει την ορατότητα αρκετή, θα πρέπει να ανάψει τα φώτα. Το ποδήλατο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα φώτα τόσο μπρος όσο και πίσω που να αναβοσβήνουν με το σωστό ρυθμό και την κατάλληλη ένταση. Τα φώτα δε χρησιμεύουν για να βλέπουμε, αλλά για να μας βλέπουνε!
Προσοχή στις πόρτες
Προσοχή όταν περνάτε κοντά από πόρτες αυτοκινήτων! Ακόμα και στα πιο «κουλά» σημεία μπορεί οποιοδήποτε αυτοκίνητο να σταματήσει και να ανοίξει κάποιος επιβάτης την πόρτα. Αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον επιβάτη του ποδηλάτου όταν περνάει δίπλα από το αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα. Για τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ο κίνδυνος είναι πιο προφανής. 
Πατάτε την κόρνα
Tο ποδήλατο κινείται στην πόλη όπως τα αεροπλάνα Stealth στον αέρα! Γενικά, η μετακίνηση με ποδήλατο δεν προκαλεί θόρυβο και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ωφέλιμα, ακόμα και για τα νεύρα αυτών που δε μετακινούνται με αυτά (σε αντίθεση με τα μηχανάκια). Το αρνητικό είναι ότι οι διερχόμενοι πεζοί δεν ακούνε τους ποδηλάτες που πλησιάζουν και μπορεί να κάνουν πολύ απότομες αλλαγές στην πορεία τους και να πέσουν πάνω στο ποδήλατό σας με άσχημες συνέπειες.
Oδηγείτε στο κέντρο της λωρίδας σαςIδανικά, το ποδήλατο δεν πρέπει να πηγαίνει ούτε στη δεξιά μεριά της λωρίδας, ούτε στην αριστερή. Θα πρέπει να πηγαίνει στο κέντρο. Η οδήγηση σε οποιαδήποτε άλλη θέση για πολύ ώρα θέτει τον ποδηλάτη σε σημαντικούς κινδύνους.
Mην προσπερνάτε ποτέ από δεξιά
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη των νέων αναβατών είναι ότι οδηγούν στα δεξιά της λωρίδας και συχνά προσπερνούν αυτοκίνητα από αυτήν τη μεριά. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας επιλογής είναι μεγάλος, καθώς το αυτοκίνητο μπορεί να στρίψει δεξιά και να χτυπήσει τον ποδηλάτη. Επίσης, πολλές φορές οι πεζοί κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο για να ελιχθούν από τα μηχανάκια που σταθμεύουν στα πεζοδρόμια και υπάρχει κίνδυνος για το διερχόμενο ποδηλάτη να χτυπήσει τον πεζό.
Mην οδηγείται στα πεζοδρόμια
κατ’ αρχάς εμποδίζετε τους διερχόμενους κουριεράδες και ντελιβεράδες! Πάντως, χωρίς αστεία, η μετακίνηση στο πεζοδρόμιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού πεζοί μπορεί να πεταχτούν από οποιαδήποτε πόρτα τρέχοντας ή παιδιά να πέσουν πάνω σας με μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, το πλακόστρωτο στα πεζοδρόμια είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, ακόμα και όταν είναι στεγνό και αυτό κάνει τους απλούς ελιγμούς πολύ επικίνδυνους. Αφήστε τα πεζοδρόμια για τους πεζούς.
Ποτέ μα ποτέ μην οδηγείτε στο αντίθετο ρεύμα
Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ποδηλάτης είναι να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου. Είτε για μεγάλο μέρος της διαδρομής είτε για λίγα μέτρα. Η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι τεράστια και τέτοιου τύπου ατυχήματα συμβαίνουν συχνά ακόμα και στην Ελλάδα. Ούτε για 10 μέτρα δεν πρέπει να περάσουμε στο αντίθετο ρεύμα!

Αναδημοσίευση από το mbike.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου