Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός

Φέτος το Χειμώνα μην αφήσετε τον άσχημο καιρό να σας στερήσει τη χαρά να κάνετε ποδήλατο, να βγείτε έξω, να προπονηθείτε ή να κάνετε τη βόλτα σας. 


Ξέρετε, δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός και η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες εταιρίες κατασκευής ποδηλατικών ρούχων έχουν προχωρήσει τόσο πολύ την τεχνολογία υφασμάτων και υλικών που πραγματικά υπάρχει κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ που θα σας προστατεύσει από οποιεσδήποτε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αρκεί να ξέρετε ότι υπάρχει και να μπορείτε να το επιλέξετε. 

Ας δούμε λοιπόν όλες τις κατηγορίες και πότε και γιατί χρειάζεστε τι σε κάθε μέρος του σώματος.


ΚΕΦΑΛΙ
Καλύμματα
Το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάντα ζεστό κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα όσον αφορά την κάλυψή του. Ανάλογα με το κρύο αλλά και τις διαφορετικές προτιμήσεις των ποδηλατών υπάρχουν αρκετά  είδη σκούφων : 

Κλασσικά σκουφάκια, που μπορούν να φορεθούν πριν ή μετά την προπόνηση. 

«Πολυμορφικά» σκουφάκια που μπορούν να λειτουργήσουν και ως καλύμματα αυτιών ή ως έξτρα προφύλαξη για τον λαιμό και όλα αυτά με μια απλή κίνηση. 

Χειμερινά ποδηλατικά καπελάκια  για το κεφάλι που καλύπτουν το μέτωπο και τα αυτιά και η χρήση τους συνιστάται στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, των οποίων το μικρό τους μέγεθος, επιτρέπει επίσης την αποθήκευσή τους στην πίσω τσέπη της ποδηλατικής μας μπλούζας όταν δεν το χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα με μεγάλη διάρκεια και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λόγω της προσπάθειας. 

ΚΟΡΜΟΣΑ, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, μιας και μια διαδρομή μπορεί να έχει τόσες εναλλαγές ενώ οι καιρικές συνθήκες επίσης μπορεί να αλλάξουν κατά τη διαδρομή. Πολλές φορές τίθεται το δίλημμα της "ευελεξίας", πόσο "χοντρά" ή πόσο "ελαφριά" θα πρέπει να ντυθούμε πριν βγούμε στο δρόμο ή το βουνό.

Κι αν ζεστάνει ο καιρός αργότερα κι εγώ έχω ντυθεί βαρυά;
Κι αν με πιάσει βροχή στο δρόμο;
Κι αν ιδρώσω μετά την ανηφόρα και πιάσει κρύο στην κατηφόρα;


Κι αν, κι αν... πολλά "αν", αλλά γι'αυτό είμαστε εδώ. Συνεχίστε να διαβάζετε και στο τέλος δε νομίζω να σας ξαναπροβληματίσει το ντύσιμό σας όσον αφορά τον κορμό σας. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως τα πράγματα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λάθη που γίνονται και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε πως μπορούμε να εξοπλιστούμε σωστά ενάντια στο κρύο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, και ίσως μέχρι και σήμερα για πολύ κόσμο, ένα "ζεστό ρούχο", έτσι όπως ορίζεται στην εξωποδηλατική διάλεκτο (όπως π.χ. ένα φούτερ, fleece ή τζάκετ) θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από το κρύο.

Επίσης, ένα αδιάβροχο που χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από τον αέρα ή και τη βροχή. Αυτό βέβαια είναι μια πλάνη όταν κάνουμε ποδήλατο γιατί τα παραπάνω το μόνο που κάνουν είναι, πρώτον να μας καθιστούν δυσκίνητους και δεύτερον να μας ιδρώνουν με αποτέλεσμα με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεί ο αέρας θα διαπεράσει τα ρούχα μας και θα αγκαλιάσει το ιδρωμένο μας σώμα χαρίζοντάς μας, το λιγότερο μια ψύξη και το περισσότερο μια πνευμονία.

Βαμβακερά φανελάκια - ΜΗΝ το κάνετε
Oι περισσότεροι από εμάς, όταν ξεκινάμε να ντυνόμαστε πριν την ποδηλατική μας βόλτα το πρώτο ρούχο που φοράμε είναι το φρεσκοπλυμμένο μας βαμβακερό t-shirt, το οποίο είναι τόσο υγιεινό και φιλικό προς το σώμα μας. Άλλωστε το φοράμε κάθε μέρα και το έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ. Μεγάλο λάθος! Μην το ξαναφορέσετε κύριοι (και κυρίες) το t-shirt σας πάνω στο ποδήλατο. Το μόνο που κάνετε είναι να το μετατρέπετε σε σφουγγάρι που απορροφά και κρατά τον ιδρώτα του σώματός σας, με αποτέλεσμα όταν θα σας φυσήξει ο αέρας να πάθετε αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος ώστε να ευχαριστηθείτε την ποδηλασία ακόμη και τις κρύες ημέρες του χειμώνα;
Στόχος είναι να ντυθείτε έτσι ώστε το σώμα σας να παραμένει:
 • στεγνό από τον ιδρώτα
 • στεγνό από τη βροχή
 • ζεστό και άνετο καθ'όλη τη διάρκεια της ποδηλατικής σας άσκησης
"Layers" ή Στρώσεις στα ελληνικά, είναι η λέξη-κλειδί για την ποδηλατική σας απόλαυση. Το μυστικό είναι να ντυθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε "στρώση" ρουχισμού που φοράτε να εξυπηρετεί την άνεση και προστασία σας από το κρύο. Αν έχετε ντυθεί σύμφωνα με την αρχή αυτή, τότε θα μπορείτε να διαμορφώνετε κάθε φορά το ντύσιμό σας ανάλογα με το είδος της προπόνησης και της διαδρομής, ακόμα και κατά την διάρκεια της βόλτας σας.

Ας δούμε λοιπόν, ποιές είναι αυτές οι στρώσεις:

1. Base Layer (Βασική Στρώση)Ονομασία για το ρούχο το οποίο φοριέται κατάσαρκα και είναι μια από τις πιο σημαντικές "στρώσεις" του ντυσίματος σας. Αυτό που θέλετε είναι ένα ρούχο το οποίο θα έχει στενή γραμμή ώστε να αγκαλιάζει το σώμα σας και να μην αφήνει τον αέρα να εισχωρεί μεταξύ του ρούχου και του σώματός σας. Το ρούχο αυτό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, γιατί όπως εξηγήσαμε και παραπάνω το βαμβάκι συγκρατεί όλον τον ιδρώτα. Ένα ισοθερμικό φανελάκι, με κοντό ή μακρύ μανίκι  από 100% polyester θα σας κρατήσει ζεστούς χωρίς να μαζέψει τον ιδρώτα.

Ένα τέτοιο είναι το Gelditu. Το Gelditu είναι από τις καλύτερες αγορές που μπορεί να κάνει κάποιος ποδηλάτης. Φανέλα Coolmax με Windstopper μεμβράνη στο εμπρόσθιο τμήμα της φανέλας. Δηλαδή, καταπληκτική εφαρμογή και άνεση στο εσώρουχο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα και ξεχάστε πλέον τη φράση «την άρπαξα επειδή είχα ιδρώσει και όταν κατέβαινα την κατηφόρα με χτύπησε ο αέρας στο στήθος». To στήθος σας έχει πλέον, αντιανεμική επένδυση με το Gelditu και το φανελάκι μπορεί να φορεθεί όλο το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη. Και για όσους δεν κάνουν μόνο ποδήλατο, πάρτε το και βάλτε το στο περπάτημα, στο τρέξιμο, στο ποδόσφαιρο ή στην πεζοπορία στο βουνό. Ξεχωρίζει για το πόσο μαλακή είναι και το πώς αγκαλιάζει το σώμα μας. Πραγματικά η αίσθησή της είναι μοναδική!

2.  Insulating Layer (Η στρώση δηλαδή, που λειτουργεί ως μονωτικό )
Η βασική λειτουργία αυτής της στρώσης είναι να παγιδεύει τον αέρα, που είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Φοριέται πάνω από την βασική στρώση. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτή την λειτουργία είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες, μιας και αυτές διατηρούν τις μονωτικές τους ιδιότητες ακόμα και αν βραχούν. Επίσης, διώχνουν τον ιδρώτα ευκολότερα και στεγνώνουν πιο γρήρορα. Τέλος, το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφριά επιτρέπουν σε μεγαλύτερη άνεση και ευκολία κίνησης στο σώμα. Ένα τέτοιο ύφασμα είναι το Thermolite.

3. Shell (Κέλυφος, δηλ. Εξωτερική Στρώση)
Εφόσον εξασφαλίσουμε τη ζεστασιά του σώματός μας με το την βασική στρώση και το μονώσουμε από το περιβάλλον, το «κέλυφος»  είναι το υλικό που θα μας προστατέψει από τον αέρα ή τη βροχή ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ενώ παράλληλα να παραμένουμε άνετοι χωρίς να ντυθούμε "βαριά". Πολύ σημαντικό σε αυτή την στρώση είναι η ποιότητα του υλικού που αναλαμβάνει να  παίξει αυτόν το ρόλο. Γιατί εκτός από προστασία πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα στο σώμα να αναπνέει για να μπορούμε να αποβάλουμε τον ιδρώτα και να μην νοιώθουμε δυσφορία ή «παγιδευμένοι» μέσα στο ρούχο. Ένα από τα καλύτερα υλικά που αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν το κέλυφος στα πιο ποιοτικά ρούχα είναι το Windstopper.

Η εξειδίκευση στον τομέα κατασκευής ρούχων έχει  πλέον, δώσει στις καλύτερες εταιρίες του χώρου, την δυνατότητα να παρέχουν ρούχα που μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες από μία στρώσεις και μάλιστα κάνοντάς το με τρόπο που ανάλογα με την περίσταση να υπερισχύει το ένα ή το άλλο υλικό.

ΠΟΔΙΑ

Για τα πόδια έχουμε κι εδώ διάφορες επιλογές που μας δίνονται ανάλογα με το στυλ του κάθε ποδηλάτη. Πριν όμως μιλήσουμε για τις διάφορες επιλογές μας είναι πολύ βασικό να τονίσουμε ότι ο ποδηλάτης δεν φοράει εσώρουχο. Το εσώρουχο δεν φοριέται διότι παρεμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα σημεία τα οποία χρειάζονται ελευθερία για την κίνηση των ποδιών κατά το πεταλάρισμα, αλλά και γιατί προκαλεί ερεθισμούς λόγω των τριβών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Γενικά, αν και ακούγεται "ασυνήθιστο", (ιδίως στους νέους στο χώρο της ποδηλασίας) το εσώρουχο θα πρέπει να αποφεύγεται. Τα μακρυά και κοντά ποδηλατικά παντελόνια έρχονται ενισχυμένα με ειδικά μαξιλαράκια που σκοπό έχουν την άνεση και προστασία της ευαίσθητης περιοχής μας κατά την εκγύμναση με το ποδήλατο.

 Eπιλογές που θα μας κρατήσουν ζεστούς στα πόδια
 • Μακρύ κολάν με μαξιλαράκι.
  Υπάρχουν διάφοροι τύποι και σχέδια που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Το μακρύ κολάν καλύπτει όλο το κάτω μέρος του σώματος μέχρι τους αστραγάλους. Συνήθως, τα περισσότερα έρχονται με τιράντες για καλύτερη εφαρμογή. Ένα καλό κολάν ξεχωρίζει όχι μόνο από την ποιότητα του υφάσματός του και το εσωτερικό μαξιλαράκι, αλλά και από τις ραφές του. Ένα τέτοιο κολάν από την Etxeondo είναι το Ibal και από την Campagnolo το Torque.
 • Καλύμματα ποδιών.
  Τα καλύμματα ποδιών καλύπτουν μέρος του ποδιού, πιάνοντας από το μηρό μέχρι τον αστράγαλο. Τα καλύμματα ποδιών φοριούνται σε συνδυασμό με κοντό ποδηλατικό σορτσάκι ή παντελονάκι.
 • Κολάν 3/4 (τρία τέταρτα).
  Η διαφορά του κολάν των 3/4ων από τα κανονικά κολάν είναι ότι φθάνει έως λίγο πιο κάτω από το γόνατο και όχι μέχρι τον αστράγαλο. Είναι ένα από τα αγαπημένα κολάν των αθλητών ποδηλασίας δρόμου γιατί από τη μία, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ποδιού και το διατηρεί ζεστό και από την άλλη, ο σχεδιασμός του, ο οποίος αφήνει εκτεθημένη τη γυμνασμένη γάμπα των αθλητών σε κοινή θέα, προσθέτει ένα στυλ που αρέσει (μεταξύ μας, οι κουρσάδες-ποδηλάτες δρόμου-συμπεριλαμβανομένου και του συγγραφέα του κειμένου αυτού είμαστε ολίγον τι ψώνια, κι ας κρυώνουμε λίγο παραπάνω).

  Θεωρώ ότι το κολάν 3/4  είναι ένα εξαιρετικό ρούχο αλλά το παρομοιάζω με το δεύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Δηλαδή, αν δεν έχετε ένα καλό μακρύ κολάν μην προβείτε σε αγορά ρούχου μόνο για το στυλ. Εξασφαλίστε τη ζεστασιά σας σε οποιεσδήποτε συνθήκες και στη συνέχεια επενδύεται και στις εναλλακτικές.

ΑΚΡΑ (άνω και κάτω)
Πόσες φορές δεν έχουν "κοκαλώσει" τα πόδια μας σε μια κρύα μέρα του χειμώνα; Και αν τύχει και βρέξει κιόλας, ή βρισκόμαστε πάνω στο βουνό και περάσουμε μέσα από καμία λακούβα με νερά, ακόμη χειρότερα. Η υπόλοιπη βόλτα ή προπόνησή μας καταλήγει σε μαρτύριο και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να φτάσει η ώρα να γυρίσουμε σπίτι να βάλουμε τα πόδια μας δίπλα στη θέρμανση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άνω άκρα και τα δάχτυλα των χεριών μας πιο συγκεκριμένα.

Γάντια
Τα ποδηλατικά γάντια  είναι εντελώς απαραίτητα τον χειμώνα. Αυτό που θέλετε από τα γάντια σας είναι, να κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά αλλά και να προσφέρουν άνεση στην οδήγηση. Αποφύγετε τα μάλλινα γάντια τα οποία είναι ακατάλληλα για το ποδήλατο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκτός από το ότι περιορίζουν ελάχιστα το κρύο που τα διαπερνά, τα μάλλινα γάντια τείνουν να γλιστρούν πάνω στο τιμόνι και στις μανέτες των φρένων καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγησής σας και κατ'επέκταση θέτωντας την ασφάλειά σας σε κίνδυνο.

Επίσης, αν βρέξει, τα γάντια θα μουλιάσουν και τα χέρια σας απλά θα κοκαλώσουν. Αποφύγετε επίσης τα γάντια που χρησιμοποιούνται για τις μηχανές. Τείνουν να είναι πιο ογκώδη από τα ποδηλατικά και κατά συνέπεια δυσκολεύουν την ευκινησία των δακτύλων που απαιτεί η οδήγηση και κυρίως το φρενάρισμα και οι αλλαγές ταχυτήτων. Τα καλά ποδηλατικά γάντια έχουν ενισχύσεις στα σημεία που το χέρι έρχεται σε επαφή με το τιμόνι για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Η αντιανεμική προστασία που φέρουν τα καλά γάντια προσφέρουν μια επιπλέον προστασία από τον αέρα ενώ διατηρούν χαμηλό το βάρος και τον όγκο τους, πράγμα που βοηθά να χωράνε ευκολότερα στις τσέπες της μπλούζας ή του τζάκετ μας όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

Καλύμματα Παπουτσιών
Τα καλύμματα παπουτσιών  φοριούνται πάνω από το ποδηλατικό παπούτσι σα γάντι και προστατεύουν κυρίως το εμπρόσθιο τμήμα των κάτω άκρων μας από το κρύο και το νερό. Καλύμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως το Windstopper, προστατεύουν τα κάτω άκρα με δύο τρόπους: Πρώτον, εμποδίζουν τον κρύο αέρα να διαπεράσει και να φτάσει στα δάκτυλα, και δεύτερον το εσωτερικό μονωτικό υλικό βοηθά να διατηρούνται τα πόδια ζεστά. Στην περίπτωση που βραχούν τα συγκεκριμένα καλύμματα, λόγω του ότι το υλικό κατασκευής τους είναι και διαπνέον, το νερό θα πάρει τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να παγώσει τα πόδια μας και θα αρχίσει σταδιακά να εξατμίζεται εξασφαλίζοντας και πάλι την άνεση κατά τη διάρκεια της βόλτας ή προπόνησης.

Ο ποδηλατικός ρουχισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πολλές φορές παραμένει μυστήριο, ιδίως για τους νέους φίλους του αθλήματος, τους οποίους κι ελπίζω να βοήθησα να αποκωδικοποιήσουν μερικές βασικές αρχές που διέπουν τον ποδηλατικό ρουχισμό. Από εδώ και πέρα μόνο, η πράξη θα σας δώσει περισσότερες απαντήσεις στο πιό ρούχο είναι το καταλληλότερο για εσάς. Προσωπικά, θεωρώ τον ρουχισμό πολύ σημαντικό, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ποδηλατικού σας εξοπλισμού το οποίο μπορεί να σας κάνει να λατρέψετε ή να μισήσετε μια ποδηλατική εξόρμηση μέσα στις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Θυμηθείτε, δεν υπάρχει κακός καιρός που θα σας αναγκάσει να αναβάλλετε μία ποδηλατική σας εξόρμηση. Υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός!

Πηγή: cyclist.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου