Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ποδηλασία και παιδί

Το ποδήλατο είναι ένα από τα βασικά παιχνίδια που αγοράζει κάθε γονιός στο παιδί του. Η ποδηλασία είναι μια ευχάριστη διασκέδαση που πραγματοποιείται συνήθως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.


 Για να πραγματοποιήσουμε έστω και μία απλή βόλτα θα πρέπει να τηρήσουμε κανόνες ασφάλειας και  την χρήση  του απαραίτητου εξοπλισμού τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά  ποδήλατο;
Για όλους μας ήταν μια ξεχωριστεί εμπειρία όταν ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε  ποδήλατο με τον παραδοσιακό τρόπο, κατά την οποία οι γονείς μας έτρεχαν δίπλα μας στο ποδήλατο.
 Σήμερα τα  παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν ποδήλατο από 2 ετών.
Προτείνουμε έναν διαφορετικό τρόπο εκμάθησης γιατί δίνει στο παιδί την δυνατότητα να ελέγχει, να κατανοεί την ισορροπία του με αποτέλεσμα λιγότερες πτώσεις που δεν θα του δημιουργήσει  φόβο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι λιγότερος. Το παιδί θα μάθει να κάνει ποδήλατο σε δυο ρόδες, έχοντας την αίσθηση του παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα θα εξοικειωθεί με την χρήση του ενώ παράλληλα δυναμώνει την αυτοπεποίθηση του.
 Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε το δικό μας αφαιρώντας τα πηδάλια.
Βρίσκουμε την κατάλληλη τοποθεσία, ένας χώρος που να μην υπάρχει  προσέλευση οχημάτων, το οδόστρωμα να είναι ομαλό χωρίς λακκούβες. Αν υπάρχει κοντό χορτάρι θα ήταν το ιδανικότερο μέρος.
Φοράμε το κατάλληλο κράνος.
Τα παπούτσια να είναι αθλητικά, τα κορδόνια τα τοποθετούμε  μέσα στα παπούτσια.
Χαμηλώνουμε τη σέλα έτσι ώστε να μπορεί το παιδί  να ακουμπάει ολόκληρο το πέλμα του στο έδαφος όταν κάθεται.
Στην συνέχεια κάθεται πάνω στην σέλα και σπρώχνει με τα ποδαράκια του το ποδήλατο.
Επειδή δεν υπάρχουν πετάλια δεν θα χτυπούν τα ποδαράκια τους και  θα έχουν συνεχώς τα πόδια τους στο έδαφος. Καθώς το ποδήλατο κινείται, ενστικτωδώς σηκώνουν τα πόδια, ισορροπούν και, μόλις αισθανθούν φόβο, κατεβάζουν και πάλι τα πόδια και φρενάρουν. Αυτό γίνεται για όσο χρειάζεται μέχρι το παιδί  να μάθει να ισορροπεί, να στρίβει το τιμόνι, να πατάει φρένο και να έχει οδική συμπεριφορά, όπως και στα ποδήλατα με τα πετάλια, μόνο που τα παιδιά αισθάνονται αυτοπεποίθηση πολύ πιο γρήγορα και ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο με την ποδηλασία.
 Στην συνέχεια τοποθετήστε στο ποδήλατο τα πετάλια και αφήστε το να αρχίσει να τα χρησιμοποιεί.
 Ο συγκεκριμένος τρόπος εκμάθησης μπορεί να εφαρμοστεί και για ενήλικες, όπως στην περίπτωση της φίλης μας Θεοφίλης.
Αποφύγετε  συνήθη λάθη
 Mην προσπαθήσετε να μάθετε ποδήλατο στο παιδί σας τη μέρα που θ’ αποκτήσει το καινούργιο του ποδήλατο – θα συνδυάσετε ένα ποδήλατο με το οποίο δεν είναι ακόμα εξοικειωμένο με μια εμπειρία που επίσης δεν του είναι οικεία.
 Aν αγοράσετε ποδήλατο «για μεγάλα παιδιά», αφήστε το παιδί σας να το οδηγήσει με βοηθητικές ρόδες πριν την ημέρα εκμάθησης.
 Mη χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της μιας βοηθητικής ρόδας. Αφαιρώντας τη βοηθητική μόνο από τη μια μεριά το ποδήλατο γίνεται ασταθές και δεν διδάσκει την ισορροπία, που είναι το βασικό στοιχείο κατά την εκμάθηση ποδηλάτου.
 Aν πρέπει να δοκιμάσετε τη μέθοδο του να τρέχετε δίπλα στο ποδήλατο, μην ξεγελάσετε το παιδί σας ισχυριζόμενοι ότι το κρατάτε ενώ δεν το κάνετε. Aν πέσει, θα χάσει την εμπιστοσύνη του σ’ εσάς και την αυτοπεποίθησή του. Πριν αρχίσετε να τρέχετε, πείτε στο παιδί σας ότι σκοπεύετε να το αφήσετε κάποια στιγμή αν δείτε ότι έχει ισορροπία.
 Mη νομίζετε ότι η διαδικασία εκμάθησης δεν θα περιλαμβάνει πτώσεις.
 Είμαστε στην διάθεση σας για απορίες και διευκρινήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου