Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οι «υποχρεώσεις» του ποδηλάτη

Το να χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας στην πόλη είναι πρακτικό, διασκεδαστικό και ασφαλές μόνο όταν το κάνουμε σωστά. Με αφορμή ένα ατύχημα που έγινε το πρωί της Τετάρτης, που ευτυχώς δεν υπήρχε κανένας τραυματισμός, πρέπει να θυμηθούμε κάποια πράγματα για την ασφαλή οδήγηση του ποδηλάτη μέσα στην πόλη.



Δεν ποδηλατούμε στα πεζοδρόμια

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πεζοδρόμιο είναι ένα ασφαλές μέρος για ποδηλασία. Αντιθέτως, οι μελέτες ατυχημάτων δείχνουν ότι όσοι ποδηλατούν στο πεζοδρόμιο έχουν 2 έως 9 φορές το ρίσκο και τον κίνδυνο σε σχέση με την σωστή ποδηλασία στον δρόμο, ειδικότερα αν πηγαίνουν γρήγορα. Οι ποδηλάτες του πεζοδρομίου αντιμετωπίζουν κινδύνους σε κάθε διασταύρωση και κεντρικούς δρόμους, γιατί οι οδηγοί των οχημάτων δεν περιμένουν στο πεζοδρόμιο να κινούνται γρήγορα οχήματα. Το να μπερδεύονται ποδηλάτες και πεζοί είναι επικίνδυνο και για τις δύο πλευρές. Είστε πολύ πιο ασφαλείς στον δρόμο, ακολουθώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τις πινακίδες. Το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείται τον δρόμο δεν εξαρτάται από την ύπαρξη κινητήρα ή όχι.

Να ποδηλατείτε μαζί με την κίνηση στα δεξιά του δρόμου 

Αρκετοί από εμάς ακούγαμε όταν ήμασταν μικροί ότι πρέπει να κινούμαστε με το ποδήλατο στην αντίθετη μεριά του δρόμου ώστε να μας βλέπουν τα οχήματα. Αυτό είναι εκτός από παράνομο και επικίνδυνο. Οι πεζοί περπατάνε αντίθετα της κίνησης για να βλέπουν μπροστά και να μπορούν να βγουν εκτός δρόμου σε περίπτωση ανάγκης. Με το ποδήλατο δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το ποσοστό ατυχήματος για ποδηλάτες που κινούνται αντίθετα από την κίνηση είναι 4 φορές πιο υψηλό από αυτούς που κινούνται μαζί με την κίνηση. Οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου προσέχουν τα διερχόμενα οχήματα από την συνηθισμένη κατεύθυνση. Δεν περιμένουν να δουν κάποιο όχημα να κινείται αντίθετα.

Να είστε ορατοί 

Οι υπόλοιποι οδηγοί δεν θα σας χτυπήσουν αν μπορούν να σας δούνε. Τα φωτεινά ρούχα διευκολύνουν τους οδηγούς να σας προσέχουν την ημέρα, αλλά το βράδυ αν ποδηλατείτε χωρίς φώτα στο σκοτάδι είναι πολύ επικίνδυνο. Περίπου 30% των ατυχημάτων με ποδήλατο συμβαίνουν νύχτα παρόλο που μόνο το 4% της συνολικής ποδηλατικής κίνησης συμβαίνει την νύχτα. Οι ανακλαστήρες που έρχονται μαζί με το ποδήλατο είναι ανεπαρκείς για την νυχτερινή σας ασφάλεια. Πάντοτε να χρησιμοποιείτε φώτα και στο μπροστά μέρος και στο πίσω μέρος του ποδηλάτου όποτε κυκλοφορείτε στο σκοτάδι. Αν σας πιάσει η νύχτα και δεν έχετε τα φώτα, καλύτερα να γυρίσετε περπατώντας στο σπίτι ή να καλέσετε να έρθουν να σας πάρουν.

Να ακολουθείτε τον Κ.Ο.Κ.

Όταν όλοι ακολουθάμε τους ίδιους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς, τότε όλοι μετακινούμαστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Όσοι ποδηλάτες σκαρφίζονται «δικούς τους» κανόνες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Να είστε ευγενικοί

Να μοιράζεστε τον δρόμο με τους υπόλοιπους χρήστες. Αν κάποιος είναι αγενής, κρατήστε την ψυχραιμία σας.


Ποτέ μα ποτέ μην οδηγείτε στο αντίθετο ρεύμα

Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ποδηλάτης είναι να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου. Είτε για μεγάλο μέρος της διαδρομής είτε για λίγα μέτρα. Η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι τεράστια και τέτοιου τύπου ατυχήματα συμβαίνουν συχνά ακόμα και στην Ελλάδα. Ούτε για 10 μέτρα δεν πρέπει να περάσουμε στο αντίθετο ρεύμα!

Και μη ξεχνάτε... μόνο όταν θα είμαστε σωστοί θα αρχίσουν να μας σέβονται!

1 σχόλιο: