Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Στην Κοπεγχάγη, το μποτιλιάρισμα είναι διαφορετικό

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας, κολλημένο στην κίνηση σε κάποιον δρόμο, να καταριέται την ώρα και τη στιγμή που πήρε το αυτοκίνητο; Αν ζούσατε στην Κοπεγχάγη, οι παραπάνω φορές, πιθανότατα, θα ήταν λίγο διαφορετικές.


Από ό,τι φαίνεται, στην πρωτεύουσα της Δανίας, αν ρωτήσεις ποιες ώρες να αποφύγεις να πάρεις το αμάξι για να μην πέσεις σε μποτιλιάρισμα, η απάντηση θα είναι του στυλ "ποιο μποτιλιάρισμα;". Αν ρωτήσεις για το ποδήλατο, από την άλλη...

Χάρη σε ένα video που ανέβασε πρόσφατα ο Jim Slade, κάτοικος Κοπεγχάγης, στο Vimeo, για λογαριασμό του καταστήματος ποδηλάτων Larry vs Harry, μπορεί ο καθένας να καταλάβει λίγο καλύτερα όλα τα παραπάνω:


Στο video, το οποίο έχει γυριστεί από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Larry vs Harry, διακρίνεται μία διασταύρωση που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, ένα πρωινό. Όπως διαπιστώνει εύκολα ο καθένας, το μποτιλιάρισμα δεν αφορά τα αυτοκίνητα, αλλά τα ποδήλατα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Slade, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική για το σύντομο video και ξεκαθαρίζει ότι η παραπάνω εικόνα δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη διασταύρωση, "στόχος του video ήταν απλά να δείξουμε τον απόλυτα εντυπωσιακό όγκο του θεάματος".

Η Κοπεγχάγη θεωρείται, γενικά, μία από τις πόλεις με τη σημαντικότερη "ποδηλατική κουλτούρα" στον κόσμο. Μάλιστα, πρόσφατα, κατέλαβε την πρώτη θέση για το 2015, σε λίστα με τις καλύτερες πόλεις για ποδηλάτες, μπροστά από τις ολλανδικές Άμστερνταμ και Ουτρέχτη.

Όπως λέει ο Slade, με περίπου το 40% του πληθυσμού της πόλης να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του, στην Κοπεγχάγη "δεν υπάρχουν 'ποδηλάτες', απλά άνθρωποι που καβαλάνε ποδήλατα, επειδή αυτά είναι το γρηγορότερο και αποδοτικότερο μέσο μεταφοράς".

Και στα δικά μας (;)

Η μαζικότητα των ποδηλάτων σε σχέση με τα αυτοκίνητα, στο παραπάνω video, επαληθεύει τα λεγόμενά του Slade και λογικά θα προκαλεί λίγη ζήλια σε όσους ζουν στις ελληνικές πόλεις, όπου η εικόνα που έχουν συνηθίσει είναι αρκετά διαφορετική – και πιο γκρι.

Ωστόσο, αποδεικνύει ότι ακόμα και με το ποδήλατο, όπως με όλα τα μέσα, κάποια στιγμή, θα πέσεις σε μποτιλιάρισμα. Το καλύτερο είναι να το δεχτείς και να χαλαρώσεις. Αν και, μεταξύ μας, ένα ποδηλατικό μποτιλιάρισμα φαίνεται πολύ καλύτερο από ένα αυτοκινητιστικό.

Εκτός, ίσως, όταν βρέχει. Ίσως.

Πέραν των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, το παραπάνω έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και στο Λονδίνο, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Εδώ, πότε;

Πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου