Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», οι «On Bikes-Ποδηλάτες Κομοτηνής» και ο Σύλλογος Αδιορίστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής (ΣΑΕΦΑ) με την υποστήριξη των «Αστικών Κομοτηνής», θα πραγματοποιήσουν ευφάνταστες δράσεις και δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη μας.


Το πρόγραμμά των δράσεων

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – 18:00 στην είσοδο του ποδηλατοδρόμου στη Νικ.Ζωίδη (1ο γυμνάσιο)

«Ομορφαίνουμε τον Ποδηλατοδρόμο»
Οι On Bikes Ποδηλάτες Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον 2ο Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής και το εικαστικό εργαστήρι Artio, θα προβούν στη σήμανση του ποδηλατοδρόμου και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για τη σωστή χρήστη του.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – 18:00 Σημείο Εκκίνησης Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Πολιτιστική ποδηλατοβόλτα «Γυρίζω...Γνωρίζω την Πόλη μου...Ποδηλατώντας»
Οι On Bikes Ποδηλάτες Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν ποδηλατοβόλτα στα μνημεία της Κομοτηνής. Μια περιπλάνηση στα ομορφότερα σημεία της πόλης μας!!!

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Κορύφωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο», οι οποίες εντάσσονται στη «Λευκή Νύχτα Κομοτηνής», λόγω  του ότι ο φετινός εορτασμός εστιάζεται στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων

-  Περίπτερο ενημέρωσης από τον ποδηλατικό σύλλογο Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας»,  και προβολή σχετικών βίντεο σποτ όπου θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις δράσεις του συλλόγου και τα οφέλη της ποδηλασίας.
-  Street tennis: Το street tennis θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε το άθλημα του tennis με ασκήσεις παιγνιώδους μορφής, με παιδικές ρακέτες, ελαφρύτερες μπάλες και χαμηλό φιλέ. Ζήστε την εμπειρία και διασκεδάστε το!
-  Street soccer: Μέσα από το ποδόσφαιρο τα παιδιά διασκεδάζουν ενώ παράλληλα μαθαίνουν το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία, τον συναγωνισμό την επιμονή και την υπομονή που θα πρέπει να έχουν τόσο στον αθλητισμό όσο και στην προσωπική τους ζωή προκειμένου να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους.
-  «Περπατάμε για την Υγεία μας»: Περπατάμε στην πόλη μας έχοντας για σύνθημά μας ότι κάνουμε καλό στην υγεία μας με την πιο απλή μορφή άσκησης αλλά και στο περιβάλλον προσπαθώντας να χρησιμοποιούμε τα Μ.Μ.Μ, αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση των Ι.Χ. οχημάτων μας. 

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart mobility. Strong economy) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Για την αποτελεσματικότερη διάχυση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, δημιουργήθηκε το hashtag #MobilityWeek το οποίο χρησιμοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://tinyurl.com/MobilityWeek2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου